Mânia

mânia

Furia, resentimentul, exasperarea, indignarea, vexarea, animozitatea, irascibilitatea, ostilitatea, ura – rudele mai mult sau mai puțin cunoscute ale mâniei.

În formele ei mai cuminți (indignare, exasperare, animozitate sau vexare), reprezintă un semn că ceva decurge împotriva a ceea ce ne dorim noi și că percepem acel ceva ca pe o agresiune sau o nedreptate. Este de ajutor în setarea propriilor limite în raport cu ceilalți.

Dacă ne uităm însă la formele ei mai puternice (ostilitate, furie sau ură) și dacă le regăsim (pe acestea sau pe cele mai puțin vizibile) în tabloul sentimentelor de fiecare zi, atunci probabil că le regăsim și comportament (izbucniri de furie, reacții necontrolate) și sunt vizibile și problemele generate de ele – relații tensionate, comportament rezervat din partea celorlalți sau chiar evitare.

De cele mai multe ori, o izbucnire de furie este doar picătura care umple paharul necomunicării la timp a ceea ce ma supără, mă deranjează și este perceput de mine ca ofensiv sau nedrept.

Furia sau ura sunt ca o furtună cu aer fierbinte de Africa. Dezleagă energia acumulată dar lasă în urmă doar pustiu. Dacă ai ajuns până aici, este firesc să-ți fie greu să gestionezi furia sau ura de unul singur. Este nevoie de curaj pentru a cere ajutor, dar asta nu înseamnă că ești slab dacă o faci. A sta pe picioarele tale înseamnă să admiți când e mai eficient să cauți îndrumare pentru a face față mai rapid și mai ușor atunci când iți e greu. Poate că ai putea răzbi și singur sau poate că este una dintre acele situații în care ai nevoie de o privire obiectivă, de o perspectivă exterioară avizată. Oricare ar fi circumstanțele, nu trebuie sa parcurgi drumul singur. Pot fi insoțitorul tău într-o călătorie de regasire a ta, așa cum te dorești.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *