Surpriza

Surpriza

Surpriza, șocul și mirarea Un trio deloc simplu de gestionat. Să luăm, ca de obicei, partea folositoare la început.

Surpriza e un semn că e o diferență între ce prevedeam și ce primesc de la realitate. Surpriza e până la urma doar o eroare de estimare; depinde doar de sensul diferenței ca ea să fie pozitivă sau nu atunci când se produce. Pot fi surprins de alții sau pot fi surprins de mine. Plăcut sau neplăcut. Când ce primesc e chiar mai bine decât mă așteptam, surpriza e plăcută. Asta e partea bună pentru că fără ea nu am putea aprecia un banc sau o petrecere surpriză sau n-aș putea fi mândru că m-am descurcat peste așteptări.

Când însă nu-mi convine ce văd sau simt atunci e neplăcută. Dacă deodată diferența între ce prevăd și ce seîntâmplă e mult prea mare și mult prea neplăcută atunci se instalează șocul ca un răspuns firesc și omenesc la traumă. În funcție de cum mă adaptez noii realități pot trece singur peste traumă adică îi pot găsi un înțeles, un sens și pot trece mai departe.

Dar dacă nu atunci probabil simt că retrăiesc continuu aceeași experiență și că încet, încet, ea îmi ia viața și mintea prizonieră. Nu pot dormi, mi-e poate frică tot timpul și toate gândurile mele se duc în retrăirea la nesfârșit a experienței. Nu îi găsesc un sens și-o noimă și pare că ar fi trebuit putut să fac mult altfel decât am reușit atunci.

Șocul e ca o ceață deasă. Realitatea așa cum o știai dispare. Rămâi pierdut, dezorientat împins pe drumul existenței de frică și vinovăție..

Dacă ai ajuns până aici, este firesc să-ți fie greu s-o gestionezi de unul singur. Este nevoie de curaj pentru a cere ajutor, dar asta nu înseamnă că ești slab dacă o faci. A sta pe picioarele tale înseamnă să admiți când e mai eficient să cauți îndrumare pentru a face față mai rapid și mai ușor atunci când iți e greu. Poate că ai putea răzbi și singur sau poate că este una dintre acele situații în care ai nevoie de o privire obiectivă, de o perspectivă exterioară avizată. Oricare ar fi circumstanțele, nu trebuie sa parcurgi drumul singur. Pot fi însoțitorul tău într-o călătorie de regăsire a ta, în siguranță, așa cum te dorești.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *