Tristețea

Tristetea

Supărarea, mâhnirea, îmbufnarea, melancolia, mila de sine, singurătatea, disperarea, deprimarea sau , altfel spus bine am venit în familia tristeții.

A fi trist e cel mai adesea legat de un sentiment de pierdere. Dacă am pierdut pe cineva drag sau dacă simt că mi-am pierdut tinerețea sau statutul social, dacă prietenii nu mă bagă în seamă (deci le-am pierdut atenția, afecțiunea ) sau poate dacă trec printr-un divorț (deci moare o relație sau pierd un partener de viață) sau dacă sunt bolnav, cel mai adesea mă întristez.

E normal sa fiu trist? Tristețea e o emoție firească și poate fi prilej de introspecție sau de compasiune din partea celor apropiați. Poate declanșa un moment de bilanț sau determina schimbări în felul în care văd viața și lucrurile care contează pentru mine. Nu în ultimul rând, tristețea e cea care mă face să înțeleg valoarea bunei dispoziții.

Dacă însă ajunge să mă definească, să mă copleșească, devine mai puternică decât mine, îmi fură somnul ți bucuria de a face lucruri care contau pentru mine până de curând atunci e cazul să mă întreb ce este de făcut și ce mă poate ajuta să depășesc această stare.

Putem privi depresia ca pe-o tornadă a tristeții ce strânge într-un vârtej toată lumina și culoarea existenței de fiecare zi și lasă-n urmă o lume cu lumină gri, de iarnă, în care pare fie că eu nu sunt în stare de nimic sau că o lume întreagă mă copleșește cu nepăsare până la dezintegrare.

Depresia e însă doar o stare, dar dacă ai ajuns până aici, este firesc să-ți fie greu s-o gestionezi de unul singur. Este nevoie de curaj pentru a cere ajutor, dar asta nu înseamnă că ești slab dacă o faci. A sta pe picioarele tale înseamnă să admiți când e mai eficient să cauți îndrumare pentru a face față mai rapid și mai ușor atunci când iți e greu. Poate că ai putea răzbi și singur sau poate că este una dintre acele situații în care ai nevoie de o privire obiectivă, de o perspectivă exterioară avizată. Oricare ar fi circumstanțele, nu trebuie sa parcurgi drumul singur. Pot fi însoțitorul tău într-o călătorie de regăsire a ta, așa cum te dorești.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *