Este dragostea garanția unei relații de lungă durată?

dragostea nu e de ajuns
O să încep prin a declara că, în ciuda a ceea ce credem la prima tinerețe, o relație de lungă durată e mai degrabă o chestiune de management. Pentru că da, dragostea nu e de ajuns. Ai nevoie de multă îndemânare relațională pentru a putea gestiona o relație timp de zece sau douăzeci de ani. Știu că nu asta vedem în filmele romantice, dar gândiți-vă că actorii nu stau împreună decât cât durează filmările.

Chiar dacă dragostea „nu ține de foame” ea are totuși un mare rol în cadrul unei relații. Este resursa necesară și esențială atunci când relația intră în criză. Dacă există, atunci voi fi dispus să lupt și să încerc să refac ceea ce s-a deteriorat. Deci, da, dragostea salvează dar nu este suficientă pentru a întreține viața de zi cu zi a unei relații.

Viața în doi, ca orice lucru mare, se compune din lucruri mici. Atunci când doi oameni își încep viața împreună au de făcut din două vieți separate una comună. Și asta se lasă, de regulă, cu dureri de ambele părți. Asta se întâmplă pentru că suntem diferiți, avem obiceuri diferite, avem credințe diferite. Fără să decad din drepturi importanța idealurilor și a ideilor filozofice, în viața împreună o discuție despre Socrate sau politică tinde să fie mai puțin deranjantă și mai rară decât cea despre poziția capacului de toaletă sau a dezordinii din dulap.

Ideea este că din doi oameni ce vin din două familii diferite urmează a se naște o entitate nouă – familia reprezentată de cei doi. Care urmează să își adope propriile reguli, credințe și obiceuri. Ca orice naștere ce se respectă, procesul are și dureri și hopuri. Iar pentru gestionarea eficientă a procesului ai nevoie de comunicare pentru a înțelege ce anume ai de negociat.

Poți să iubești din tot adâncul sufletului dar, dacă nu te regăsești în felul în care se setează regulile vieții tale în doi, devii profund nefericit. Și poate că dragostea salvează o relație dar nu o poate învăta să funcționeze eficient.

Pare o veste proastă? Nu este. Comunicarea și negocierea se învață. E vorba de puțină muncă. Aici ajută dragostea. La disponibilitatea de a face relația să meargă.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *