Sex and the city, varianta pentru copii

talking-to-your-kids-about-sex-410x272

Deși cred despre mine că am ajuns să fiu o persoană destul de greu de surprins (nu pentru că aș fi deșteaptă, ci pentru că tind să iau lumea așa cum e), rămâne totuși un subiect care reușește să facă asta.  Mă suprinde destul de des gradul mare de inconfort pe care îl aduce o discuție despre sex. Pare să fie domeniul care contrazice dictonul conform căruia „practica ne omoară”. Pentru că, deși odată ajunși adulți, facem sau măcar am făcut sex, ne omoară perspectiva de a discuta despre asta cu propriul copil.

Deci? Tu ce ai face dacă te-ar întreba copilul tău cum vin copiii le lume? Te-ai albi la față, te-ai bâlbâi și ai da vina pe barză?  Sau ce ai face când găsești  la browsing history „sex oral la școală” și ai o fată de 12 ani în casă? Faci atac de cord și suni la 911? O trimiți la psiholog?

Da, știu. Este inconfortabil și dubios să vorbești cu propriul copil despre sex.  Și omenește să te tenteze să eviți ceva inconfortabil și dubios. Totuși eu zic că e cazul să ne gândim mai bine. Studiile arată că adolescenții cred că părinții sunt cei care le-au influențat cel mai tare deciziile pe tema sexului.  Aceleași studii spun că adolecenții care se simt confortabil să discute cu părinții despre sex  își încep viața sexuală mai târziu, au mai puțini parteneri, folosesc prezervativul și alte metode de contracepție atunci când fac sex.

Realitatea spune că adolescenții sunt mai activi sexuali decât tind să estimeze părinții lor. Până la vârsta de 19 ani, 9 din 10 adolescenți și-au început viața sexuală.  Vârsta medie de debut sexual a scăzut și ea, pe la vreo 13 ani.  Nu e de mirare că adolescenții au scoruri ridicate și la bolile cu transmitere sexuală.

Ideea este că internetul și libera circulație a informației fac exact asta: circulă liber informația. Despre sex inclusiv. Doar că sexul nu e doar informație. Înseamnă și curiozitate, înseamnă și emoție, înseamnă și responsabilitate, înseamnă și anxietate. Curiozitatea o rezolvă internetul, dar restul?

Am văzut oameni care duceau cu calm responsabilitatea unei firme mari, dar care au făcut atac de panică atunci când au trebuit să aibă prima discuție despre sex cu progenitura… Motivul? Le era inconfortabil să discute despre sex în general, copilul nu făcea decât să accentueze disconfortul.

Eu vă recomand ca, odată ce copilul s-a născut, să nu îi alegeți doar gradinița și școala ci să începeți și să exersați discuțiile despre sex.  Pentru că ziua Z, ziua întrebării despre „cum vin copiii pe lume” o să vină, la fel de sigur ca prima zi de scoală. Și nu vă culcați pe o ureche consolați de propoziția „nici cu mine n-a vorbit nimeni”. Pentru că azi, stimați și dragi părinți, din sex se moare, nu se obține doar orgasm.

Indiferent că este azi în scutece, copilul vostru va face cândva sex. E doar o chestiune de „când”. Dacă vă pregătiți, puteți adauga și „cum”.

(Imagine: http://buddyhoward.me/)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *