Probabil că nu te gândești la terapie de grup. Eu îmi permit să cred că e păcat să nu iei opțiunea asta în considerare. Care sunt diferențele? În primul rând ședințele durează 2 ore (se desfășoară tot săptămânal). Tipic, un grup de terapie unește 5 persoane. Eu voi avea grijă ca, într-un grup anume, toți participanții să beneficieze în mod egal de experiența și poveștile de viață ale celorlalți. Pe lângă alte avantaje importante pe care le găsești mai jos, și un motiv mai pământesc: costul este jumătate din cel pentru ședințele individuale și poate, măcar temporar, e un factor pentru tine.
Știu că nu prea avem obișnuința setată pentru această opțiune de terapie. Și e o pierdere. Pentru că sunt mai multe avantaje, deloc de neglijat:
În primul rând, în ceea ce privește relațiile interpersonale, ce mediu mai bun poți cere pentru a exersa, deschis și in siguranță, o abordare mai eficientă a comunicării?
Și da, probabil că acum te întrebi “cum naiba o să vorbesc despre problema mea cu alți oameni străini de fața?”. Dar uiți că toți cei care azi îți sunt aproape au fost străini cândva. Și că apropierea asta inseamnă: vulnerabilitate și deschidere.
Apoi, e omenește să credem că avem probleme unice și că doar nouă ni se-ntâmplă asta, în timp ce restul muritorilor petrec prin viață fără a se lovi. Iar grupul de terapie exact asta face cel mai adesea: îți infirmă unicitatea problemei tale și astfel o aduce la un nivel cu mult mai gestonabil și mai firesc.
Te invit să-mi spui povestea ta. Îmi place să spun despre mine că sunt un purtător de felinar ce insoțește oameni în drumul lor interior spre lucruri pe care ei încă nu știu că le cunosc. Cred în asumarea responsabilității pentru propria viață, si mai cred că viața e facută să te gândești și, dacă e nevoie, să te răzgândești. Cred că suntem previzibili și unici în același timp și asta este o combinatie nelimitată de resurse și de posibilități.