Iubirea

Iubirea

Multe s-au întâmplat pe lume din iubire. Și mântuiri dar și războaie.
Prietenia, încrederea, amabilitatea, afinitatea, devotamentul, adorația, dragostea, acceptarea, mila – oricare dintre ele stau la baza unor povești care te-nduioșază. Ce-am face oare fără ele… E suficient să le citești și știi ca omenirea mai are o speranță. De asta se ocupă mântuirea. Dar să vedem războiul…

E simplu. Se naște ca reacție la pierderea iubirii – mai ales – sau a oricăreia din cele de mai sus. Venim pe lume genetic programați să nu putem prea lesne trăi fără iubire. Da, lipsa ei poate ucide la propriu un sugar. Copii și-apoi adulți, rămânem condiționați de dragoste. Nici unul dintre noi nu are nevoie de mai mult de cinci minute să readucă acut în suflet povestea ultimei pierderi a dragostei.

Și să vorbim și despre cele mai nebunești decizii sau cele mai crunte compromisuri făcute pentru a fi iubit. Și asta ne poate arunca-n singurătate căci nu-i așa – e prea riscant sa fi rănit din nou.

Putem sfârși luați prizonieri, în numele iubirii, într-o relație care ne chinuie dar care pare să fie singura sursă de dragoste din lume. Sau, putem crede că cine suntem cu adevărat nu e destul pentru a fi iubit și ne putem petrece viața chinuitor, zi după zi, fiind altcineva decât suntem de fapt.

Și mila are rolul ei. Poți crede despre tine că ești demn de milă și nu deajuns de bun să ieși în lume sau să fi văzut. Sau putem lăsa mila să ne conducă relațiile sfârșind prin a răbda mai mult decât e cazul.

Iubirea poate fi extaz. Dar dacă e agonie, este firesc să-ți fie greu să gestionezi situația de unul singur. Este nevoie de curaj pentru a cere ajutor, dar asta nu înseamnă că ești slab dacă o faci. A sta pe picioarele tale înseamnă să admiți când e mai eficient să cauți îndrumare pentru a face față mai rapid și mai ușor atunci când iți e greu. Poate că ai putea răzbi și singur sau poate că este una dintre acele situații în care ai nevoie de o privire obiectivă, de o perspectivă exterioară avizată. Oricare ar fi circumstanțele, nu trebuie sa parcurgi drumul singur. Pot fi insoțitorul tău într-o călătorie de regăsire a ta, în siguranță, așa cum te dorești.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *