Rușinea

rusinea

Rușinea, vinovăția, jena, remușcarea, umilința și regretul sunt modelatorii cei mai întâlniți ai interacțiunilor dintre oameni. “Cum ai putut să faci așa ceva după tot ce am făcut pentru tine?! E o întrebare pe care, probabil, oricare dintre noi am auzit-o măcar o dată în viață și, tot probabil, prima dată chiar în copilărie. Inducerea rușinii și implicit măcar a unui dram de vinovăție, e drumul cel mai scurt în a obține ce doresc de la altcineva.

Ca orice altceva pe lume însă, rușinea ( și sentimentele înrudite) au și valențe pozitive. Sunt markeri eficienți ai contradicției dintre ce fac și ce principii am. Ajută la discernământ, căci nu-i așa, oricare dintre noi am face ceva mai multe decât nu facem azi din jenă. Iar o compresă cu regret ajută la vindecarea unei răni produsă din neștiință altuia sau ție însuți.

Dacă nu pot ieși din casă pentru că rușinea îmi transmite ca sunt un om penibil, de care toți vor râde sau crede ca e doar un prost sau dacă vinovăția îmi închide gura și face imposibil să spun că “hei, nu asta vreau cu viața mea” unei persoane semnificative pentru mine atunci e prea mult dintr-un lucru bun și – în consecință – distructiv.

Rușinea, vinovăția, jena, remușcarea, umilința și regretul sunt aliați ai fricii și multe dorințe mor mult înainte să se nască pentru că nu-i fac fața acestei alianțe redutabile. Dacă ai ajuns până aici, este firesc să-ți fie greu să fi chiar cine ești fără rușine sau vinovăție. Este nevoie de curaj pentru a cere ajutor, dar asta nu înseamnă că ești slab dacă o faci.

A sta pe picioarele tale înseamnă să admiți când e mai eficient să cauți îndrumare pentru a face față mai rapid și mai ușor atunci când iți e greu. Poate că ai putea răzbi și singur sau poate că este una dintre acele situații în care ai nevoie de o privire obiectivă, de o perspectivă exterioară avizată. Oricare ar fi circumstanțele, nu trebuie sa parcurgi drumul singur. Pot fi însoțitorul tău într-o călătorie de regăsire a ta, în siguranță, așa cum te dorești.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *