Conjugarea omului – prezentul

prezentul

Nu știu dacă ați stat vreodată să vă gandiți cât de puțin timp petrecem în prezent. Nu fizic, ci cu mintea. Prezentul se ocupă cu ancorarea mea în realitate și poate fi, de multe ori, refugiu. Dar face asta doar dacă eu îl folosesc corect. Ce vreau să spun cu asta? Păi să vedem.

Să luăm deciziile ca exemplu sau, mai precis, felul în care eu decid. Decid acum (prezent), dar ca să pot decide mă duc în experiența mea din spate, în căutarea precedentului (trecut). Apoi, de vreme ce deciziile au urmări, mă pun la treabă și proiectez diverse scenarii și consecințele aferente (viitor). De multe ori, nu mă opresc să mă întreb ce s-a schimbat față de experiența mea trecută și nici cât realism sau logică conțin scenariile pe care eu mi le-am imaginat . Când se întâmplă așa, mă pot descuraja și renunța să duc la bun sfârsit ce îmi doresc.

Prezentul simplifică orice problemă. Spun asta pentru că oricare dintre probleme are două componente: problema în sine și consecințele acesteia. Să zicem că tușesc. Prezentul are doar de-a face cu inconfortul tusei. Dar dacă duc scenarul mai departe și îmi imaginez că o să fac și febră, că o să cad la pat, că o să stau acasă și șeful o să fie supărat, am dintr-o dată mult mai mult de gestionat decât o tuse. Acum tușesc, atât. Și tot acum, tot restul e doar imaginație.

Prezentul se ocupă cu punerea în practică. Tot ce aduc din experiență sau proiectez in viitor are o șansă să devină realitate doar în prezent. Unealta cea mai eficace a prezentului este atenția. Prin ea un lucru există pentru mine sau nu. Devin atent la informația pe care o fac relevantă pentru mine . Prin ceea ce gândesc că o să se întâmple. Devine astfel important să mă gandesc la ce-mi doresc și nu la ce mi-e teamă că se poate întâmpla. Să presupunem că sunt în mașină . Ce credeți că face diferența dintre “mi-e teamă că pot avea un accident” și “vreau să ajung în siguranță acasă”? În prima variantă devin nesigur, încordat și atent la tot ce poate produce un accident. În cea de-a doua, sunt mai calm și atent la ce pot face să ajung în siguranță.

Singurul lucru pe care-l știu cu certitudine este prezentul. Trecutul nu mai este deja decât în amintirea mea iar viitorul e doar imaginație. Prezentul e singurul loc unde mă pot schimba pe mine și cât se poate din lumea mea. Mai simplu spus este răspunsul la întrebarea „ce știu eu acum?”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *