Găsesc scuze, sau ascund probleme?…

problems

(fotografia lisasteingold.files.wordpress.com)

Scuzele sunt probabil singurele lucruri de pe lumea asta pe care le poți găsi deși n-au fost pierdute în prealabil.  Dincolo de umor și de jocul de cuvinte, găsitul de scuze pentru propria persoana sau pentru alții e un proces comun, uman.

Începem cu găsitul de scuze pentru uz extern (adică pentru ceilalți). Ajută la iertare pentru că, oarecum firesc, îți vine mai ușor să treci cu vederea ceea ce poți scuza.   De regulă, procesul presupune și externalizarea responsabilității.  Adică persoana în chestiune e depășită de împrejurări anume. Lucru corect, de altfel, pentru că s-a demonstrat că, a fi moral sau cumsecade, depinde și de circumstanțe. (de unde și „Efectul Lucifer”). Până la urma, circumstanțele atenuante sunt și motive legale de micșorare a responsabilității. E foarte de folos să poți ierta sau măcar înțelege că sunt situații în care e doar uman să greșești sau să nu poți face fața.

Modelul pentru uz intern (adică găsitul de scuze pentru propria persoană) funcționează similar. De data asta însă  mă ajută să nu îmi afectez stima de sine. Cu siguranță e un lucru bun să pot externaliza responsabilitatea atunci cănd, fie n-a depins de mine, fie situația a fost prea complicată sau prea nouă pentru mine. Găsitul de scuze intern face gălușca inevitabilă a greșelii mult mai ușor de înghițit.

Când se transformă găsitul de scuze în ascunderea problemei?…  O vorbă spune că e util să nu greșești de două ori la fel. Deci, când se întâmplă repetat același lucru, iar tu perseverezi în a produce scuze asta înseamnă, de regulă, ascunderea problemei. Una ar fi – să zicem – să nu ajung la timp ocazional, iar alta să întârzii regulat. La fel, dacă cineva face ceva ce mă rănește, pot găsi scuze dar dacă se repetă – deși am discutat – atunci găsitul de scuze ascunde o problemă (a mea, a celuilalt sau a relației).

De multe ori, e mai comod să cauți scuze decât să vezi că ai probleme. Scuza dă dreptul la speranța rezolvării de la sine. Problema vine cu disconfortul imperfecțiunii relației sau propriei persoane și cu nevoia de a căuta soluții.  Dacă-ți dorești să ierți, găsește scuze. Dacă-ți dorești schimbare, pare că unica soluție rămîne să ai probleme. Și să găsești soluții.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *